Рефераты. Виникнення і ранній період християнства

Виникнення і ранній період християнства

Реферат на тему:

Виникнення і ранній період християнства

Християнство

Християнство -- велика світова релігія. У ході свого історичного розвитку вона розпалася на три великі галузі: православ'я, католицтво і протестантизм, кожна з який, у свою чергу, має напрямку, плини і церкви. Незважаючи на істотні розходження між віруючими цих плинів і церков, їх усіх поєднує віра в Ісус Христа -- Сина Божого, що прийшов на Землю, що приняли страждання в ім'я спокути людського гріха і вознесшегося на небо. На Землі живе більш мільярда послідовників християнства. На основі християнства виросли сучасні європейська й американська цивілізації, більш тисячі років пройшло з тих пір, як християнство в його православному різновиді затвердилося в Росії. У суспільному, державному і культурному житті нашої країни християнство грало і грає донині виняткову роль. Без знання основ християнства неможливо зрозуміти корені цивілізації, особливості історії багатьох країн світу, культуру різних епох і народів, росіянку культуру. Вивчати християнство можна все життя, тому що воно являє собою величезний найбагатший світ, скарбницю мудрості, краси, джерело глибоких почуттів і переживань.

Виняткова роль християнства у світовій і вітчизняній історії визначила його місце в цій книзі: п'ять тем із тринадцяти присвячені християнству.

Історичне тло виникнення християнства

І місце і час появи нової релігії не випадково. Близька Схід, Свята Земля -- посушлива країна пустель, невисоких кам'янистих гір багато разів в історії ставала ареною важливих подій. Без малого 2 тис. років більшість людств живе по літочисленню «від Різдва Христова» (хоча точна дата народження Ісуса Христа, видимо, на кілька років розходиться з «нульовим» роком). Прихід «нової ери» -- явно не просто довільна нульова крапка відліку на лінії часу. Це дійсний час глобального перевороту в людській історії, час, коли над людством запалилася і засяяла нова зірка.

Християнство зародилося в землях Древньої Палестини. Ви вже знаєте про трагічну долю давньоєврейського народу, що пройшов через важкі іспити. Держави древніх євреїв, Іудея й Ізраїль, знаходилися в стані затяжної кризи і піддавалися ударам вавилонян, персів, військ Олександра Македонського. Зсередини їхня колишня могутність підточувалася звадами, самоправністю правителів, невгамовним прагненням жителів до збагачення. У середині I в. до н.е. сюди прийшли нові жорстокі завойовники -- римляне, а земля древніх євреїв стала провінцією Римської імперії. Єврейський народ виявився у своїй значній частині розкиданий по світі (період діаспори, згадаєте матеріал теми VI), а єдиний храм іудеїв у Єрусалимі був зрештою зруйнований до підстави.

Релігія древніх євреїв, як ви пам'ятаєте, була монотеїстичної. У давньоєврейському суспільстві тієї епохи існувала думка, що всі страждання й іспити, що випали на частку богоизбранного народу, послані йому Богом за численні гріхи, за відхилення від Моисеева закону. Важка доля єврейського народу -- також наслідок його богоизбранности: тому, кому багато дається, з того багато і строго запитується! Древній іудаїзм знаходився в стані глибокої кризи, так само як і державна, і громадське життя євреїв. Не випадково в іудаїзмі з'явилися плини -- секти, що відбивали різноманіття настроїв і пошуків у духовному житті. Це були фарисеї, що прагнуть буквально і ревниво випливати релігійної традиції предків, саддукеи, що спиралися тільки на закон Мойсея, що не вірили в загробне життя і подчеркивавшие вільну волю людини, ессеи, що вірили в загробне життя, прийдешнє Воскресіння з мертвих і ждавшие приходу Месії, Рятівника, що от-от повинний був відбутися, Чекання деякої великої події як би витало в наелектризованому повітрі тієї епохи. Навкруги лилася кров, гинули безневинні жертви, увесь навколишній світ знаходився в дуже рухливому, нестабільному стані. Тривога, чекання, страх і непевність у майбутньому, неминучість змін -- от психологічне тло, на якому виникло християнство.

Свята Земля -- земля Авраама, Давида і Соломона -- завжди була своєрідним «історичним перехрестям» завдяки своєму географічному положенню. Вона як би зв'язувала різні світи і цивілізації -- Схід з його найдавнішими історико-релігійними коренями, північ Африки зі згаслою цивілізацією Древнього Єгипту, Південну Європу з культурою античності. Древнешумерские сказання про «великий потоп», розповіді про Заратустре, міфи про Исиде й Осирисе, про богиню Иштар, філософія Платона, Аристотеля, епікурейців і стоїків1 і багато чого іншого могли одночасно зійтися в цій географічній крапці у виді пам'ятників писемності, усних переказів. У міфах про умираючі і богів, що воскреють, потопі, у дуалістичних навчаннях (див. тему II) про добро і зло, про страждання, про богочеловеке, у філософських міркуваннях про моральність людство обережне, повільно і поступово йшло до християнства, передчуваючи і передбачаючи його. І все це ожило, почало рухатися завдяки тому, що зв'язку між культурами стародавності стали на рубежі нашої ери більш тісними і багатогранними. Один тільки похід Олександра Македонського означав величезне пересування мас людей із заходу на схід і назад. А римські завоювання!.. Якщо ви уважно подивитеся на карту, то самі переконаєтеся, що Святу Землю дійсно можна назвати «історичним перехрестям» Древнього світу.

Майже одночасно з початком християнства в Олександрії (Північна Африка) з'явилася дуже важлива і характерна філософська школа, з навчання якої безпосередньо випливають деякі важливі ідеї християнського світогляду. Це школа Филона Олександрійського (ок. 25 р. до н.е. -- ок. 50 р. н.е.). Зв'язуючи деякі положення іудейської релігії з грецькою філософією (Платон, стоїки, Пифагор), Филон розробив навчання про деякого посередника між Богом і людьми. Іноді він зображувався у виді «намісника Божия» на Землі, а частіше -- у виді вищої ідеї, що по-древнегречески звучить як Логос (букв, із гр. слово). Відкрийте Євангеліє від Іоанна. Перші його рядки -- «Спочатку було Слово, і Слово було в Бога, і слово було Бог». Це збіг безумовний не випадкове, так само як і збіг із християнським навчанням про те, що Христос прийшов у світ як «Помазаник Божий», посередник між Богом і людьми.

Основи християнського віровчення

У центрі християнства знаходиться фігура Ісуса Христа, якого називають Месією (з ін.-евр. помазаник, тобто присвячений, що одержав божественну благодать). Грецьке слово Христос -- буквальний переклад слова Месія. Ім'я Ісус (чи Иегошуа) буквально означає «Яхве-Спаситель» (як ви вже знаєте, Яхве -- одне з імен єдиного Бога в древніх євреїв).

Ісус походив з коліна Иудина (див. главу VI) і був нащадком знаменитого царя Давида. Його народження пророчив ангел (архангел) Гаврило, що з'явився його матері -- діві Марії. Марія з чоловіком, старим теслею Йосипом, жила в невеликому палестинському містечку Назарете (у провінції Галилея). Однак дитина Ісус, як ви напевно знаєте, з'явився на світло не в будинку батьків, а в хліву, серед домашніх тварин і пастухів у місті Вифлееме, куди його батьки відправилися в зв'язку з що проводилася римлянами переписом населення (Йосип походив з Вифлеема). Волхви (східні жрецы і маги) і пастухи, притягнуті світлом зірки, що зажегли в небі, і ангельським хором, першими прийшли поклонитися божественній дитині. На сороковий день життя дитини, по іудейському звичаї, Марія принесла Ісус у храм для присвяти Богу. Глибокий старець Симеон (Богоприимец) зустрів Марію з дитиною в двер. Усе своє довге життя він очікував пришестя Месії, і от Рятівник -- «світло в одкровення мов»1 (язичників) перед ним. Тепер Симеон може спокійно вмерти...

Рятуючи від переслідувань жорстокого царя Ірода, батьки з дитиною біжать у Єгипет. Пізніше, в отрочному віці, Ісус попадає в Єрусалим, де уражає мудреців-фарисеїв своїм розумом і проникливістю. Звертає на себе увага той факт, що життєпис Ісуса Христа на цьому як би переривається, і наступний епізод відноситься вчасно, коли йому вже біля тридцяти років. Цей епізод -- водохрещення Ісуса у водах ріки Йордан, що зробив пророк нової віри Іоанн Хреститель. При водохрещенні над головою Ісуса з'явився Дух Святої в обличчя голублячи і роздався глас Божий: «Се є Син мій улюблений». Так одночасно знайшли себе три іпостасі (букв, із гр. три обличчя, три сутності) єдиного Бога, у которого вірять християни: Бог-Батько, Бог-Син і Бог-Дух Святої. Потім Ісус віддаляється на сорок днів у пустелю (у пам'ять про це встановлено сорокадневный посада, разом з Жагуч тижден складов Велик посад, дотримуван більшіст християнин перед свят Великден). У пустелі Христа спокушав Сатана, пропонуючи йому влада і багатство, але Ісус устояв проти спокус.

З цього часу починається трирічна епопея мандр Ісуса по землях Палестини з проповідями нового навчання. Ісус робить чудеса, зціляючи хворих, воскрешаючи мертвих. Христос спілкується зі знедоленими, грішниками, прощаючи їхні гріхи і відкриваючи їм шлях до порятунку. Одна з вершин його проповідей -- знаменита Нагорна проповідь, що починається словами: «Блаженні злиденні духом» (тобто блаженні ті, котрі не вважають себе духовно самодостатніми, а приймають «духовну їжу» від Ісуса Христа). Далі в Нагорній проповіді викладаються основні положення християнського навчання і християнської моральності: блаженні плачучі (над своєю недосконалістю, над своїм гріхом), блаженні лагідні, прагнучі правди, милостиві, чисті серцем, блаженні миротворці, блаженні вигнані (потерпілі) за правду, блаженні поносимые і гнані (за віру христову) (див. Євангеліє від Матфея, розділ 5).

Проповіді Ісуса Христа викликали не тільки увага і співчуття, але і гнів, ворожнечу, у першу чергу з боку фарисеїв, що, як ви вже знаєте, виступали за буквальне проходження обрядам, заміняючи щиру і невигадливу віру гординею і лицемірством (звідси пішло відоме вираження «фарисействовать»). Служителі іудейської релігії не хотіли мати настільки могутнього конкурента, яким був Христос. Вони заздрили, збирали злість і сіяли її в народі.

У дні перед єврейським Великоднем Ісус, супроводжуваний учнями, ввійшов у Єрусалим. Сидячи на ослиці (символ лагідності і миролюбства), він їхав по вулицях древнього міста, приветствуемый людьми. У пам'ять про цю подію в церкві святкується день «Вхід Господень у Єрусалим», чи Вербна неділя. Гілочки верби в руках віруючих нагадують квіти і пальмові галузі, якими народ вітав Ісуса. Протягом останньої (Жагучий) тижня земного життя Ісуса Христа щодня відбувалися дуже важливі події, що донині пригадуються і шануються віруючими. У п'ятницю, наприклад, під час великодньої вечері з учнями (Таємна Вечеря), Ісус пророкує зрадництво одного з них (Іуди), а також свої земні страждання і смерть. Христос подає своїм учням хліб і вино, уособлюючи ними своє тіло і кров. Звідси в більшості християнських церков веде свій початок таїнство евхаристии (із гр. подяка) чи причащання (від слова частина). Віруючі, укушати хліб і вино, стають частиною «тіла Христова».

Ісус проводить ніч з учнями в Гефсиманском саду, куди приходять збройні стражники, і за вказівкою Іуди, що поцілував Ісуса, вистачають його і ведуть на суд вищого іудейського священства. Учні Христа виявляють слабість і розбігаються. Суд присуджує Ісуса до смерті за проголошення себе Месією. Але вирок повинний бути затверджений намісником римського імператора -- прокуратором (керуючим) Іудеї Понтієм Пілатом. Пілат, сумніваючись у винності Христа, звертається до народу з проханням помилуватися підсудного на честь свята, але юрба кричить «Розіпни його!» і вимагає (по наущению первосвящеників) відпустити не Ісуса, а убивцю Варавву. Так, сам народ, точніше юрба, остаточно присуджує Христа до смерті.

Ісуса розпинають на хресті на горі Голгофі, в оточенні двох розбійників. Над ним знущаються: «Якщо ти Бог, зійди з хреста!» Але він страждає і вмирає як людина. Смерть Ісуса супроводжується затьмаренням Сонця і землетрусом.

У цьому найважливішому епізоді життєпису Христа укладений найглибший зміст: своїм стражданням на хресті він искупляет «первородний гріх» (див. главу VI). Страждання Христа відкривають шлях людству до порятунку, що був закритий Богом з часів гріхопадіння Адама. «Смертию смерть потоптавши і сущим у труні живіт (життя) даровав» -- печеться в православному великодньому каноні.

Після поховання Ісуса (по давньоєврейському звичаї ховалися небіжчиків у печері, приваливши камінь до входу) жінки, що прийшли помазати його тіло пахощ, знайшли, що Труна Господень порожня. Ангел повідомив, що Христос воскрес. Так давньоєврейське свято Великодня наповнився для християн новим змістом -- він став удень Воскресіння Христова.

Після Воскресіння Ісус є Марії й учням. Його не відразу довідаються, а один з учнів -- Хома вимагає обмацати рані від цвяхів на тілі Христа, щоб переконатися в тім, що їхній не обманюють. Відправивши своїх учнів проповідувати навчання по усьому світі, Христос підноситься на небеса. Попередньо він пророкує своє «друге пришестя» з метою «судити живих і мертвих». На п'ятидесятий день після Великодня на учнів Христа -- апостолів під час молитви сходить Дух Святої у виді вогню. У такий спосіб завершилося явище світу Трійці. Бог-Батько, створюючи світ, поклав підставу Церкви, Бог-Син, з'явившись на Землю, створив Церкву, а Бог-Дух Святий ввійшов у неї і діє в ній. У пам'ять про цьому православна церква відзначає свято святий Трійці.

Так розповідається про життя Ісуса Христа в його життєписах -- Євангеліях (із гр. блага звістка) і в Новозавітній книзі Діянь апостолів. Це основа, прийнята всіма християнами. Вам необхідно, звичайно, познайомитися з цими сюжетами більш докладно по тексту Євангелій. Читайте і сопереживайте цій вічній і мудрій книгам!

Джерела по історії раннього християнства. Дискусія про історичність Ісуса Христа

Страницы: 1, 2



2012 © Все права защищены
При использовании материалов активная ссылка на источник обязательна.